مسجد جامع اصفهان

ایوان استاد (ضلع غربی)

در غرب مسجد جامع، یک ایوان قرار دارد که به طول ۱۲ متر و عرض ۱۲ متر ساخته شده است. این ایوان دارای طاق‌های گهواره‌ای و مقرنس‌های درشت است. به این ایوان با نام “صفه استاد” نیز اشاره می‌شود. این نام به زمانی منطبق می‌شود که یک استاد این ایوان را به استفاده از “سبک رازی” بازسازی کرد و شاگرد او نیز ایوان شرقی را ساخت. به همین دلیل، این دو ایوان با نام‌های “صفه استاد” و “شاگرد” شناخته می‌شوند. در دوران حکومت شاه سلطان حسین صفوی، داخل و خارج این ایوان با نقوش، خطوط و کتیبه‌های کاشی زینت‌بخشی شده‌اند. علاوه بر این، بالای این ایوان، یک گلدسته برای اذان نیز ساخته شده است.

ایوان استاد مسجد جامع اصفهان

کتیبه شاه سلطان حسین

در این ایوان، یک کتیبه‌ی مهم به نام “شاه سلطان حسین” قرار دارد. این کتیبه در سال ۱۱۱۲ ه‍.ق (قرن ۱۲ هجری قمری) توسط علی‌نقی امامی به خط ثلث بر روی کاشی خشتی با رنگ لاجوردی نوشته شده است.

در این ایوان، یک تابلوی مهم وجود دارد که نام “محمد امین اصفهانی” را به خود اختصاص داده است. این تابلو از چهار ترنج و یک مربع تشکیل شده و دارای شعری است که به محمد امین اشاره دارد و در آن به محبت علی اشاره شده است.

چون نامه جرم ما بهم پیچیدندبردند و بمیزان عمل سنجیدند
بیش از همه کس گناه ما بود ولیما را به محبت علی بخشیدند

شاه نشین ایوان

در این ایوان، یک شاه‌نشین در دیوار مقابل وجود دارد. در داخل، بالا و اطراف آن، کتیبه‌هایی قرار دارد که به خط ثلث و روی کاشی خشت لاجوردی نوشته شده‌اند. همچنین، در قسمت حاشیه‌ای سقف شاه‌نشین، آیاتی از سورهٔ کهف و آل‌عمران نوشته شده‌اند.

در این ایوان، یک پنجره مشبک بزرگی وجود دارد که از کاشی‌ها ساخته شده و در هلال خارجی آن، اشعار عربی و فارسی به خط نستعلیق بر روی کاشی خشت لاجوردی نوشته شده است.

چون به حکم کارفرمای جهان (علی حبه جنه)
شد عمارت سجده‌گاه مسلمان (قسیم النار و الجنه)
خسرو دوران شه کیوان غلام (ناد علیا مظهر العجائب)

کتیبه محراب ایوان

در داخل مقرنس‌های دیوار مقابل ایوان، به خط نستعلیق روی کاشی کبود نوشته‌ها قرار دارد. همچنین، در دو قسمت پنجره مشبک، شعری به خط نستعلیق بر روی کاشی خشت لاجوردی نوشته شده‌است که به نام محمد امین اصفهانی، استاد کاشی‌کار، مرتبط می‌شود.

در ابتدای دالان حوضخانه، یک کتیبه سنگی به خط نستعلیق و در سال ۱۰۷۳ ه‍.ق (قرن ۱۰ هجری قمری) نصب شده است که در متن آن مشخصات واقف و وقف‌نامه آمده است.

همچنین، یک شاخص ظهر دیواری با کاشی‌های لعاب‌دار فیروزه‌ای در کنارهٔ ایوان غربی وجود دارد که به‌وسیله‌ی سایهٔ دوم ایوان، زمان اقامهٔ نماز ظهر را نشان می‌دهد.

[ kkstarratings ]

نوشته های پیشنهادی به شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *